Гориво будућности

Креативност је гориво будућности. Свака цивилизација, свака држава, директно зависи од креативности коју негују и користе њени грађани. Креативност је све.Увек исто буде.

Кажем себи да нећу дуго да забадам на Инстаграму. Онда почнем све чешће да улазим из пословних разлога. На крају ето мене опет на Инстаграму, сваког дана све дуже. Тако сам ових дана опседнут новим открићем на тој мрежи: набасао сам на профиле који скупљају слике фасада и излога лепо очуваних продавница, бутика и кафића са целог континента.

Ови профили прослављају старе фасаде са мајсторским рељефима и излоге украшене антиквитетима и свежим цвећем. Они величају љубав према детаљима и понос на своје корене и историју.Овакви кафићи и продавнице се памте. Такав паб ти је једно од најдражих сећања са твог пута у Лондон. Бутик са тако очуваном фасадом увек ће надмашити ове нове, модерне бутике који сви исто изгледају. Оваква места, а са њима и велелепни мостови, интересантне друштвене игре и уникатне рекламе, памте се захваљујући креативности оних који су их исклесали.

Погрешно замишљамо креативност као небески дар којим су благословљени само неки уметници. Знаш да црташ, па си креативан. Одувек си се добро сналазио са маказама и лепком, јао како си ти креативан! Никако се не слажем са таквом перспективом. Креативност није само то; у самој основи, то је вештина спајања две или више ствари на нов, другачији начин. Кроз то стваралаштво, ствара се нова вредност која даље оплемењује тај производ, град, идеју или особу.

Такву креативност, дакле, видимо свуда: у архитектури и музици, у фризерским салонима и на фудбалским стадионима, у невладиним организацијама и у месним заједницама. Креативност је и кључан део сваког народа, јер прожима његову културу, имена, песме, обичаје, веру и градове.И српски народ је креативан, дакако! Можда је тешко пронаћи је данас, у ово вулгарно време, али креативност је ту.

Православна вера броји на десетине светаца, неке наше ракије постоје овде и нигде другде, наше псовке су великодшне, те надалеко познате. У скорије време видим како се враћа нова креативност, свуда по Србији. Млади људи отварају нове фирме, пивнице, кафиће и бутике. Фестивали цветају по Србији, сваки са својом причом. Јављају се нови начини помагања другима и зарађивања новца.

Јако ми је драго што све то видим, те да све више људи гледа на свет тим очима. Шта бих могао следеће да направим? Оваква креативност, можемо рећи и знатижеља, крије се у сваком од нас и свако од нас може да је искористи да помогне својој земљи на свој начин. Пошто смо такав народ, не сумњам да и ми можемо да искористимо своју креативност, као и духовитост, топлоту и снагу, да кренемо ка будућности.

Придружи се разговору!